Javasolt és nem javasolt termékek:
Fel nem szívódó édesítők:
Édesnégyes/Negyedannyi ugyanannyi (4-szer édesebb a cukornál)
eritrit és stevia keveréke, létezik szemcsés és por alakú is
Eritrit
Stevia
Glicin természetes aminósav, mellékíz mentes, hőálló, édessége kb. a normál kristálycukoréval megyező.
Monk Fruit másnéven szerzetes gyümölcs, vagy Luo Han Guo nulla kalóriás édesítő. 200-szor édesebb a cukornál, tehát minimálisat kell csak használni. Jó ízű, keserű utóíz nélkül.
Kerülendő: Cukor minden egyéb fajtája, mint cukorrépából, nádból készültek, a gyümölcscukrok, és minden egyéb más cukor, és egyéb édesítőszerek!
Zsiradék:
Sertészsír/mangalica zsír
Kacsazsír
Libazsír
Teavaj – jobb minőségű
Ghi
Kókuszolaj
Extraszűz oliva olaj salátákhoz
Oliva olaj főzéshez, ani nem hőérzékeny
Szőlőmag olaj (salátákhoz)
Tökmagolaj (salátákhoz)
Kakaóvaj
Kerülendő: mindenféle egyéb más növényi olaj, margarintermékek!
Tojás
Ételízesítők, lekvárok, magvak - ch tartalmuk szerint módjával
Fűszerek (szokásos: bors, kömény, gyömbér, pirospaprika, és amit egyéként is használunk, csak természetes – nem ízfokozós, tartósítós, sózott, stb.)
Parajdi só a legjobb
Almaecet - minőségi
Ecet - hagyományos
Ketchup – hozzáadott cukor nélküli módjával
E-mentes mustár módjával
Kalamáta balzsamecet
Majonéz bolti módjával, legjobb a saját készítésű pl. olivaolajjal, MCT olajjal – receptet közzéteszek az oldalamon
Lekvárok bogyós gyümölcsből (eper, szeder, áfonya) – eritrittel vagy steviaval
Mák
Dió
Mandula
Amerikai mogyoró
Kerülendő: tartósítószert, cukrot, ízfokozókat tartalmazó egyéb ételízesítők, lekvárok, egyebek
Csokoládé, édesség figyelve ch tartalmukra, módjával
Kakaópor (natúr) – minél magasabb kakaó tartalmú sütéshez, desszerthez
Minimum 70%-os étcsokoládé sütéshez, 1-1 kocka nasinak
Szteviás, eritrites édesség
Saját magunk által készített ketónak megfelelő édességek
Kerülendő: az egyéb édesítőket tartalmazó, egyébként cukorbetegeknek ajánlott csokoládék, egyéb édességek, a 70%-nál alacsonyabb kakaótartalmú
csokoládék, cukorkák, egyéb más kekszek, stb.!
Üdítő csak, ha elkerülhetetlen, módjával:
Zéró kóla, jeges tea
Lisztek, egyebek a sütéshez, főzéshez, figyelve ch tartalmukra, módjával, ritkán:
Kókuszliszt - kókuszreszelék
Mandulaliszt – szeletelt mandula – egész mandula
Lenmagliszt
Utifűmaghéj
Konjac liszt
Chia mag
Szezámmag
Tojásfehérje por
Szódabikarbóna
Porélesztő
Gluténmentes sütőpor
Kerülendő glutén tartalmú lisztek, kukorica, egyéb gabona, rizs, stb.
Sajtok
Mozzarella sajt
Fetasajt
Trappista sajt
Hosszan érlelt kemény sajtok, parmezán jellegű
Mascarpone (főzéshez, sütéshez – krémnek)
Philadelphia krémsajt
Penészes sajtok, pl. Camembert
Kerülendő: egyéb krémsajtok, kockasajt, tömlőssajt egyéb puha, rövid ideig érlelt sajtok (nézni a ch tartalmat!)
Tejtermékek
Tejszín (igazi, minimum 30%-os)
Kókuszkrém
Mandulatejszín
Kókusztej natúr
Mandulatej natúr
Túró magas kazein tartalma miatt nem egészséges, de egyszer-egyszer meg lehet enni
Tejföl minimum 20%-os
Kerülendő: Tehéntej, egyéb magtejek, yoghurt, kefír, főleg az ízesített, főző tejszín, növényi tejtermékek.
Természetesen, ha valaki laktózintoleranciában, vagy bármely más tejtermékre vonatkozó allergiában szenved, akkor a növényi alternatívák
elkerülhetetlenek!
Gyümölcsök:
Bogyós gyümölcsök fagyasztva vagy frissen mértékkel, max 50 gramm, mint eper, szeder, áfonya
Kerülendő: minden egyéb más gyümölcs, magas ch tartalmuk (gyümölcscukor) miatt!
Zöldségek, figyelve a ch értéket, mértékkel:
Az elv, ami föld fölött van, zöld, azok fogyaszthatók, a föld alatti zöldségek kerülendők.
Én az alábbiakat használom, figyelembe véve a ch tartalmukat:
Avokádó
Angol zeller
Karfiol
Cukkini
Kelbimbó
Brokkoli
Gomba
Spenót
Tök, kapor
Karalábé
Kelkáposzta
Fehér káposzta
Savanyú káposzta
Zöldpaprika
Hagyma
Fokhagyma
Zellergumó
Sárgarépa
Fehérrépa
...és még az itt fel nem sorolt zöldfélék közül az alacsonyabb szénhidrát tartalmú zöldségek, de mindegyik csak mértékkel...
Kerülendő: burgonya, burgonyafélék, rizs minden fajtája, hüvelyesek, kukorica és minden egyéb, aminek magasabb a ch tartalma. Számolni kell!
Hús – hentesáru (lehetőleg hentestől)
Disznó, Marha, Csirke, Kacsa, Liba, Pulyka, Hal, Tenger gyümölcsei, gyakorlatilag minden friss húsfajta ehető, mind a színhús, zsíros hús, belsőségek, pacal, köröm,
csülök, a csirke bőre is – elkészítés bármely formában: sütve (zsírban), főzve, pörkölt (zsírral), kocsonya
Füstölt/abált szalonna minden fajtája
Parasztsonka
Házikolbász
Tepertő
Disznósajt
Virsli módjával (minimum 80%-os hústartalmú, elolvasni, miből tevődik össze!)
Bacon
Májkrém saját készítésű
Kerülendő: egyéb kész hentesáru, szalámiféle, kolbászféle, egyéb feldolgozott húsáru!
„0” CH-s rost alapú termékek ketoédességekhez:
NoCarb rost sütőmix
NoCarb daramix
NoCarb panír
NoCarb muffin por
NoCarb puding por – csokis, vaníliás
NoCarb sütőpor
NoCarb Slim tészták
A NoCarb termékek és a maglisztek, kókuszzsír nem olcsó kategória, de sokáig kitart, mert nagyon keveset kell belőle használni egy-egy étel elkészítéséhez, és nem is
minden nap.
|